Hereford runderen

 

Raseigenschappen

Het rund heeft een rode vacht met een witte kop, een witte streep op de nek en schoft en tevens de typische witte poten. Het dier heeft een natuurlijke zware bespiering en een bijzonder vriendelijk en rustig karakter. Hereford-moeders laten hun pasgeboren kalfjes dan ook zonder problemen benaderen. Een groot voordeel van de Hereford is dat het ras bijzonder sterk is. Het kan winter en zomer buiten verblijven. ‘s Winters kalven de Herefords bij meer dan 20°C graden onder nul buiten in de sneeuw af, zonder dat dit problemen geeft voor moeder of kind. De geboortes verlopen zodanig vlot waardoor menselijke hulp volledig achterwege kan blijven. 

 

Men hoeft dus geen dure stalvoorzieningen te hebben om Herefords het hele jaar door te kunnen houden. Problemen met mestverwerking, mestoverschotten zijn dus onbestaande.  Gezondheidsproblemen komen bij dit sterke ras praktisch niet voor, de veearts is een sporadische gast op Hereford-boerderijen. Kortom, een hoog percentage levend geboren kalveren per jaar, lage management- & investeringskosten en een goedkoop voederrantsoen welke leiden tot veel, kwalitatief goed & smakelijk vlees.

 

BIO

Kwalitatieve productie, daar gaat het om in de biosector. Geen snelle opfok, maar duurzame veeteelt. Een diervriendelijke aanpak is dan ook de basis van smaakvolle biologische vleesproducten: dieren die buiten mogen grazen, voldoende ruimte krijgen in de stal, geen preventieve antibiotica krijgen en biologisch voer eten.

Daarnaast is het belangrijk dat de dieren een goede vruchtbaarheid hebben, dat de kalvingen vlot verlopen (geen keizersnedes!), dat ze goed groeien op basis van ruwvoer en uiteraard dat hun vlees kwaliteitsvol is.

Om de druk op het milieu minimaal te houden, stelt de biosector voorop dat het aantal dieren per hectare beperkt moet zijn. Voor jou als consument betekent dat: kies voor minder vlees, maar beter!

 

 Vleeskwaliteit:

Grasgevoerd waarborgt de kwaliteit

Wetenschappelijk is vastgesteld dat vlees van runderen die gedurende een groot deel van het jaar in de wei lopen en wiens hoofdvoedsel daardoor gras is, rijker is aan omega-3 vetzuren, die een beschermende invloed hebben op ons hart- en vaatstelsel, en lagere niveaus van ongezonde verzadigde vetten in vergelijking met vlees van dieren die op een graandieet worden gehouden. 

 

Bijvoeren met krachtvoer is dan ook niet nodig omdat het in het algemeen de kwaliteit van Herefords niet ten goede komt.

 

De vleeskwaliteit blijft lange tijd behouden: liefhebbers zijn van mening, dat zelfs het vlees van een koe van 6 à 7 jaar nog die karakteristieke lekkere, volle smaak en malsheid heeft, die bij de meeste rassen niet wordt bereikt.

 

Hereford-vlees is licht gemarmerd, dat wil zeggen dat er kleine vetadertjes door het vlees heenlopen die smelten tijdens het bakken en die het vlees een extra malse, sappige smaak geven. Om een vooroordeel uit de wereld te helpen: gemarmerd vlees werd vaak geassocieerd met totale vetheid, maar dit is in de praktijk zeker niet het geval!

 

Klanten geven aan dat ons Hereford-vlees vol van smaak, mals en sappig is.

jaarrond begrazing in natuurgebieden:

Natuurlijke begrazing met Hereford runderen is een duurzame en ecologisch verantwoorde benadering van veeteelt, waarbij de runderen vrij kunnen grazen in open weiden en natuurgebieden. De Hereford is een robuust runderras dat bekend staat om zijn goede aanpassingsvermogen aan verschillende klimaten en omgevingen. Door deze dieren in een natuurlijke omgeving te laten grazen, wordt niet alleen het welzijn van de dieren bevorderd, maar wordt ook de biodiversiteit van het gebied gestimuleerd.

Het vlees van grasgevoerde Hereford runderen heeft specifieke kenmerken die het onderscheiden van vlees afkomstig van dieren die op stal worden gevoerd. Allereerst is het vlees vaak magerder en bevat het een gunstigere verhouding tussen vetten. Grasgevoerd vlees, zoals dat van Hereford runderen, bevat over het algemeen hogere niveaus van gezonde omega-3-vetzuren en lagere niveaus van ongezonde verzadigde vetten in vergelijking met vlees van dieren die op een graandieet worden gehouden.

Omega-3-vetzuren zijn essentiële vetzuren die gunstig zijn voor de gezondheid van het hart en het zenuwstelsel. Het feit dat het vlees van grasgevoerde Hereford runderen een hoger gehalte aan omega-3-vetzuren bevat, draagt bij aan de voedingswaarde van het vlees. Bovendien bevat het vlees vaak hogere concentraties van antioxidanten, zoals vitamine E, die de cellen beschermen tegen oxidatieve stress.

Het streven naar natuurlijke begrazing met Hereford runderen draagt niet alleen bij aan het behoud van natuurlijke habitats, maar levert ook een hoogwaardige vleesbron op met gunstige voedingskenmerken. Door te kiezen voor grasgevoerd vlees, ondersteun je niet alleen duurzame landbouwpraktijken, maar geniet je ook van de gezondheidsvoordelen die verbonden zijn aan de specifieke samenstelling van vetten in het vlees van deze prachtige runderen.

 

Droge afrijping.

Dit proces ook wel "dry aging" genoemd komt in Europa steeds minder voor vanwege de hogere kosten en de indroogverliezen. In Engeland komt het relatief nog veel voor.

Het werkt als volgt : na het slachten wordt het karkas terug gekoeld en daarna naar een koelcel gebracht met een zeer lage luchtvochtigheid, hier komt het karkas te hangen gedurende 3-6 weken e.e.a. afhankelijk van het percentage vet.

Al onze runderen worden dus minstens drie weken op karkas gerijpt in onze koelcel op de boerderij.